Потърсете ни на телефон 0894 388 577

close
Изгодно ли е отопление с климатик ?

Изгодно ли е отопление с климатик ?

ИЗГОДНО ЛИ Е ОТОПЛЕНИЕ С КЛИМАТИК

Климатиците навлизат все повече в ежедневието на хората, както в домашна, така и в обществената среда – и като отоплително, и като охладително тяло. Използването на климатик като средство за отопление ще удовлетвори вашите нужди, но трябва да знаете, че така наречения инверторен климатик е чувствително по-добър със своята работа от конвенционалния. Естествено той е и по-скъп, но ако можете да си го позволите, много по-добре е да се сдобиете с инвенторен климатик, тъй като парите, които давате по време на покупката, Вие реално ги спестявате по време на употребата. Това е така, защото инверторните климатици, по принцип се произвеждат по по-прецизна технология и с по-качествени модули, а и като цяло тяхното предимство идва от много добре контролирания им начин на работа.

Преди всичко климатикът дава уникална възможност да изпитате чувство на уют и комфорт, без да се притеснявате за сметките. Едно от най-важните неща в случая е да се избере подходящ климатик за помещението, което трябва да бъде отоплявано. В случая е важно да отбележим, че климатикът задължително трябва да бъде инверторен! Много важно е да се обърне внимание на т.нар. коефицент на трансформация – „СОР“. Това е съотношението между консумирана и отдавана топлина. Добре е да знаете, че инверторите  обикновено отдават до три пъти повече топлина от количеството енергията, която са погълнали, за да работят. За сравнение ще отбележим, че една обикновена печка, тип „духалка“, отдаваната топлина и консумираното електричество са равни.

Заради споровете, които се водят по тази тема в последните години, независими експерти направиха изчисление, в което заложиха параметрите на едно средно статистическо жилище между 60 и 75 кв.м., като за тази квадратура беше окрупнен целия отоплителен сезон и беше направена съпоставка между вариантите за отопление.

Ето и резултатите:

Климатик:  220-250 лв.
Парно: 550-600 лв.
Газ: 620-660 лв.
Електрическа печка – тип „духалка“: 840-880 лв.
Печка на дърва: 500-900 лв. – в зависимост от качеството на дървата.
Нафтова печка: 1000-1200 лв.

Сметките на експертите показват, че в градска среда климатикът излиза най-евтин.

Важно е да знаете, че за да бъде максимално ефективна работата на климатика през зимата, той трябва да работи целодневно. Просто когато излизате от вкъщи, намалявайте само температурата, но не спирайте машината.
За да са по-ниски сметките за ток, трябва да се съобразите с още няколко неща при покупката на климатик, най-вече с квадратурата, която ще отоплявате и избора на подходящ климатик за помещението. Също така поне веднъж в месеца трябва да се почистват филтрите и да се поддържат чисти вътрешното и външно тяло на климатика.

Тези сметки са при стандартен апартамент с изолация, стандартна температура и начин на живот, а такова нещо като стандартно трудно можем да намерим. Всъщност най-големия разход идва заради пускането и спирането на уреда, особенно в най-студените дни.

Всички коментари

Оставете отговор