Потърсете ни на телефон 0894 388 577

close
КЛИМАТИЦИТЕ: Вредни ли са за здравето ?

КЛИМАТИЦИТЕ: Вредни ли са за здравето ?

Днес много хора си закупуват климатици, предвид мултифункционалносттта, екстрите и практичността, които предлагат те, за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Малко са потребителите обаче, които са се замисляли по темата „климатици и здраве“. В следващите редове ще научите някои съвети как да се предпазвате от потенциални заболявания, причинени от климатичната система в дома ви.

            Рязката смяна на температурата е стрес за организма. Температурната разлика между помещението и външната среда не бива да е по-голяма от 7-10 градуса, за да се избегнат успешно настинки, неочаквано повишаване на телесната температура като реакция на организма, болки в мускулите и ставите или схващания.  Изключително важно е да се подчертае, че през лятото потокът студен въздух от климатика не трябва да духа директно към потребителя. През зимния сезон температурата не трябва да е прекалено висока, така че да се носи леко облекло, защото е твърде вероятно да настъпи изнежване и да се боледува по-често. Прекалените различия в работната температура на климатика, която потребителят задава през кратки интервали, също не е  желателна от гледна точка на разходите за електроенергия и месечните сметки. Световните производители на климатици работиха усърдно, за да разрешат споменатите дотук проблеми чрез въвеждане на нови по-модерни и усъвършенствани инверторни технологии, както и специални технологии за равномерно разпределяне на въздушния поток в помещението.

            Филтрите на климатиците трябва да бъдат редовно почиствани, по препоръка на специалисти поне 4 пъти годишно, тъй като в тях се задържат различни микроби  и алергени, които при функциониране на климатика се разнасят във въздуха и причиняват хрема, кашлица, зачервено гърло, алергия, дихателни проблеми, сълзене на очите, кихане, втрисане. От друга страна, фините филтри задържат много алергени и хората, страдащи от сенна хрема се чувстват по-добре в помещения с климатик. През лятото климатиците намаляват значително случаите на топлинни удари – сериозно преимущество на модерните системи. При някои хора обаче се появава привикване към, което пречи на организма да се справя по естествен път с високите температури на външната среда.
            Доскоро се твърдеше, че климатиците силно изсушават въздуха, а оттам водят и до изсушаването на кожата и косата и съответно на красотата и здравия и млад вид на човек. Моделите климатици от 2013 година обаче почти изцяло решават този проблем, като добавят специална функция за това, която може да бъде използвана по желание на клиента, а в останалите си режими те поддържат влажността на въздуха адекватна на изискванията за нормална атмосфера в помещението. Аналогичен е случаят и с йонизирането на въздуха, където специални нови технологии обогатяват въздуха с йони и премахват допълнително всички бактерии и вируси.
            Бъдете много внимателни при избора си на климатик. Освен на всички останали характеристики, обръщайте задължително внимание и на факторът „Здраве„, тъй като некачествените климатици с некачествени филтри са източник на бактериални зарази. Доверете се на квалифицираните специалисти и по възможност закупувайте климатици от специализирани в тази дейност фирми, които познават добре технологиите и ще Ви насочат към най-правилния за вас избор!

 

Доверете ни се!

Чернев Клима Сервис

тел. 052 696699

email: [email protected]

адрес: ул. Сливница 166А

Всички коментари

Оставете отговор