Потърсете ни на телефон 0894 388 577

close
Трябва ли да ни притесняват климатиците сглобени извън Япония ?

Трябва ли да ни притесняват климатиците сглобени извън Япония ?

Не е тайна, че основната част от климатиците днес се сглобяват  в Азиатските страни, затова престижните марки не крият произхода на предлаганата техника. Ако някой упорито Ви убеждава, че всички климатици са произведени в Япония, имате добра причина за съмнение.

Към настоящият момент от Страната на изгряващото слънце до нас пристигат главно индустриални  и полу-индустриални модели, както и някой нови, и скъпи модели, а доскоро в Япония се произвеждаха и компресорите.

Трябва ли това да ни притеснява ?

За да се отговори на този въпрос, трябва да бъдат ясни причините поради които водещите японски фирми  преместиха производството си в Тайланд, Малайзия, Китай и други азиатски страни. На първо място това е евтина земя за строеж, ниски данъци и преференции, слаби синдикати, както и близостта до източници на суровини и основни пазари. Противно на общоприетите стереотипи, цената на труда не играе почти никаква роля, защото самото производство e почти напълно автоматизирано. Така във фабриките на водеща фирма за производството на половин милион климатика годишно са необходими около 80 човека.

Контрола и качеството са грижа на Японски инженери и специалисти, а пакетирането и товаренето се извършва от местното население. Подобна картина се наблюдава и при останалите водещи фирми.

В резултат качеството на японските климатици произведени във фирмените заводи вътре и извън страната е абсолютно идентично. Причината за появата на японски фабрики в Европа е, че така се избягват високите мита и такси за защита на вътрешните пазари на тези страни, което прави производството на място по-рентабилно.

Всички коментари

Оставете отговор