Модерните технологии бележат възход в много направления, включително и по отношение на климатичните инсталации. Структури като въздушните завеси са категоричното доказателство, че днес можем да се възползваме от функционални решения, които ще направят ежедневието ни по-пълноценно. Този вид устройства намират широко приложение в съвременния живот, като вариантите, в които се предлагат, са впечатляващо много.

Какво е въздушна завеса

Тя представлява невидима бариера между външната среда и помещението, в което се намираме. Основната ѝ роля е да попречи на температурния обмен между тези две зони, а респективно да повиши и енергийната ефективност. Инсталацията предотвратява и навлизането на вредни агенти, като прах и боклуци от уличния трафик, към вътрешността на сградата. Монтира се на технологични отвори, врати и др. 

Конструктивните особености на въздушната завеса са също интересна тема, която вълнува доста от потребителите. Основно се дели на готова за инсталация и такава за вграждане към строителни компоненти, присъстващи в сградата. От гледна точка на въздухоподаването структурата може да нагнетява въздушната струя в посока от горе надолу, но е възможна и друга траектория – от долу нагоре или странично.

Полезно е да знаете, че въздушните завеси имат метален корпус и са снабдени с няколко на брой вентилатора, които се определят от размерите и в частност от дължината на техниката. Принципът им на работа може да е със и без отопление, да имат електрически или воден нагревател, а основните компоненти на инсталацията са дифузер, вентилатор, смукателна решетка и топлообменник.

Какви видове въздушни завеси има

Могат да бъдат посочени няколко разновидности – с нагревател (топловъздушни), без нагревател (студени), за вграждане с нагревател, за вграждане без нагревател. Всеки един вариант на климатичната техника притежава максимална мощност, минимален разход на електроенергия, ниски нива на шум и стилен дизайн. При избора на подобна инсталация за вашето търговско или бизнес помещение, се съобразете с фактори като големината на отвора, температурните разлики, дължината на струята въздух (тя трябва да е по-голяма от самия отвор) и цената.

От съществено значение е да се направи едно много важно разграничение между моделите без отопление и термо моделите. При първите работата на климатичната машина се осъществява посредством вътрешния въздух, който предотвратява енергийните загуби. По-често се използват при обществени и търговски обекти. Моделите с отопление са снабдени с вътрешни нагревателни елементи и се използват най-вече в магазини и входове, като при необходимост могат да повишат температурата в помещението.

Къде се използват

Със сигурност може да се каже, че приложението на въздушните завеси е доста широко. Тяхното присъствие е много полезно в зони като заведения за хранене и хотели, търговски площи, супермаркети, административни и обществени сгради, болници, спортни центрове и много още други. Монтажът им в индустриални, промишлени и складови помещения е също често разпространена практика, където се търси оптимален микроклимат.

Предимства и недостатъци на въздушните завеси

Както и всяка една друга съвременна технология, така и преградата от въздух за врати се свързва с някои положителни, но и с други не толкова положителни характеристики. Добре е да се запознаете с всички тях, за да вземете информирано решение относно избора на подходящ вид.

Предимства

Неслучайно преградите с въздух за врати и проходи са толкова търсен и купуван продукт. Ето с какви преимущества се отличават:

  • повишават енергоефективността на сградата – енергийните загуби ще бъдат сведени до минимум, което е икономически изгодно; 
  • дискретно присъствие – имат елегантен дизайн, който ще се впише безпроблемно в общия интериор. Малките им размери са също едно от многобройните им преимущества;
  • лесен принцип на работа – използването на климатичната техника няма да затрудни потребителя по никакъв начин; 
  • създават устойчива преграда между външната и вътрешната среда – пречат на студения въздух да премине в помещението и допринасят за оптимизирането на температурата (и обратното). Могат да се използват за охлаждане и за отопление. 

Инсталацията се грижи и за това да не навлизат мръсотиите от улицата към вътрешните зони.

Недостатъци

Макар и изключителни в много отношения, въздушните завеси имат и някои минимални недостатъци, с които е добре да сте наясно: 

  • трудно почистване на корпуса – това води и до потъмняването на използвания за изработката на техниката материал, като в случая е препоръчително да се заложи на модели с метално тяло;
  • при моделите със скрит монтаж е възможно да срещнете затруднения при достъпа до вътрешните компоненти, когато е възникнала необходимост от ремонт;
  • по-високата им цена – друг “минус” на бариерите с въздух е тяхното финансово изражение, което обаче бива напълно оправдано предвид изключителната им ефективност. 

Подобна техника е функционална структура, с която освен че се поддържа приятен микроклимат в стаята, се повишава и енергоефективността на цялата сграда. Това я превръща в система, в която си струва да се инвестира.

Качеството на завеси Niva

При избора на качествена въздушна завеса с гарантирано висока производителност се набляга най-вече на марката. Niva е бранд, който изпъква на пазара с богатия асортимент от различни по вид климатични решения с изключително качество: 

  • повече за марката – компанията се занимава с дистрибуция и франчайз на климатична техника за индустриалния и бизнес сектора, като част от продуктовия каталог са въздушните завеси с разнообразен принцип на работа;
  • Чернев Клима е официален вносител на марката – всеки клиент иска да намери уверение за надеждността на технологичните системи, в които инвестира. Чернев Клима ще бъде връзката с качествените и икономически изгодни решения, на които да заложите за вашия бизнес и не само. 

Осигурете си комфорт през цялата година с подходящия модел въздушна завеса.

Последвайте ни в социалните мрежи