Общи въпроси

  1. Защо капе вода от външното тяло ?

   Водата се образува във външното тяло по време на саморазмразяване.


  2. Защо климатикът не стартира веднага след рестартиране?

   При рестартиране защитния механизъм спира работата на компресора за около 3 минути, за да предотврати претоварването на системата. Изчакайте 3 минути, след което климатичната инсталация трябва да заработи автоматично.


  3. Какво е климатик *Клас А?

   За да защити интересите на потребителите и да ги ориентира в многообразието от предлагани модели, от 1 януари 2004г. Европейският съюз наложи директива 92/75/ЕЕС за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, разпространявани в търговската мрежа. Отнася се за всички климатици с хладилна мощност до 12kW. Директивата определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А /най-енергоефективните/ до клас G /с най-ниска енергийна ефективност/. Експертите на Европейския съюз например са установили, че с повишаване на енергоефективността на климатиците само с 5%, се скъсява значително периодът на изплащане на инвестицията за тях. При 10 до 13 години среден експлоатационен живот на японските климатици, възвращаемостта от спестена консумация на ел. енергия е между 2 и 3 години за високоефективните модели /*клас А*/. Климатичните инсталации, енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния сезон поради по-ниската консумация на ток, съответно по-ниската себестойност на отоплението.


  4. Какво е BTU/EER/COP ?

   Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU).Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий). 1 BTU = 1.055 джаула. Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W. Например климатична система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отдава 3520 W студ. EER ( energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената мощност във W спрямо консумираната електрическа мощност във W (ват) в режим на охлаждане. Например ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826. Аналогичен е коефициентът COP – коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен.


  5. До каква външна температура можем да използваме климатичната инсталация за отопление?

   Отоплението с обикновена (конвенционална/неинверторна) сплит система зависи както от външните температури, така и от компанията – производител. При производителите от ниския клас до -2°C / -4°C външна температура. При производителите от средния клас до -5°C / -8°C, при производителите от високия клас до -10°C / -12°C. При инверторните сплит системи до -15°C / -20°C от производителите на среден и висок клас климатици. При хиперинверторните модели, предлагани на пазара температурният диапазон на отопление достига до смайващите -25°C външна температура. Други допълнителни фактори, оказващи влияние при отопление с климатична инсталация са : изложение на помещението, изолацията и дебелината на стените, вида на дограмите, брой на външни стени и др.


  6. Какво е различното при инверторните климатици? Какви са техните предимства и недостатъци?

   Инверторните (INVERTER) климатици са с компресори, които могат да променят работните си обороти, а оттам и мощността си. Това означава, че те могат да променят мощността си в зависимост от необходимата за помещенията във всеки момент. При конвенционалните (неинверторни) модели компресорът работи на пълна мощност и при достигане на желаната температура се изключва. Предимствата на инверторните климатици е в по-ниските им разходи за ел. енергия и по-високата ефективност в режим отопление. Недостатъците са по-високата цена, многото електроника, по-скъп ремонт и по-скъпи резервни части.


  7. Може ли с помощта на един климатик да се охлаждат/отопляват две помещения?

   Не Ви препоръчваме да отоплявате или охлаждате две или повече помещения с единичнен сплит (едно вътрешно и едно външно тяло). Решението на този проблем е, ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се монтира климатичната система срещу вратата. Мощността трябва да бъде съобразена с общия обем на помещенията.Допустима е разликата в  температурите с  2 - 4°C при отопление/охлаждане!


  8. Колко често е нужно да се прави профилактика?

   Препоръчваме Ви поне веднъж годишно да отделите малко време и пари за профилактиката на Вашият климатик. Тя се извършва от техниците, монтирали системата.Чрез нея климатикът се подготвя за летния/зимния сезон.С  чист топлообменник, филтри,турбина, кондензна вана и замерени работни параметри КПД-то на системата се увеличава, съответно пада разходът за електроенергия. Всяка профилактика е обвързана с гаранцията на климатика и е задължение, поставено от главният вносител на дадената марка! Профилактиката се заплаща от клиента!

  Поддръжка

   1. Как да държите климатикът си в добра изправност?

    За да може климатикът Ви да извършва работните си процеси нормално е нужно да почиствате филтрите веднъж на две седмици. Как да почистите филтрите? Извадете ги от климатика, изтупайте ги, изплакнете ги обилно с вода, остевете ги да изсъхнат, сложете ги обратно в климатика. – Лесно и бързо. Редовното почистване на филтрите Ви спестява до 30% от консумираната ел. Енергия, също така улеснява работата на компресора и вентилаторите.

   Технически проблеми

    1. Защо климатикът е спрял или е със слаб въздушен поток?

     В началото в режим Отопление, скоростта на вентилатора е много ниска до загряването на вътрешните части на инсталацията. Ако в режим Отопление стайната температура се покачи над зададената, външният агрегат ще спре работа, а вентилаторът на вътрешното тяло ще се върти съвсем слабо. При саморазмразяване в режим Отопление инсталацията спира работа за 6-12 минути. При температури под +5 е препоръчително, а при температури под -5 е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО климатикът да не бъде изключван.


    2. Защо се усеща неприятна миризма, идваща от климатика?

     Миризмите от въздуха в стаята не могат да се отстранят напълно от филтрите на вътрешното тяло.


    3. Защо се появават влага и пара?

     При рязко охлаждане на въздух с висока влажност по вътрешното тяло се образува воден конденз.При саморазмразяване на външния агрегат е възможно отделяне на водна пара.


    4. Защо се чува шум от климатичната система?

     По време на работа и веднага след спиране на климатика може да се чува звук на течаща вода. Възможно е преливането на охладителната течност по време на работа на системата да продължи около 2-3 минути. Саморазмразяването в режим Отопление може да породи леко свистене.
    Продуктът е добавен към любими
    Продуктът е добавен за сравнение.

    Нашият уебсайт използва бисквитки. Когато щракнете върху „Приемам“, вие приемате използването на ВСИЧКИ бисквитки.