Нито една модерна сграда днес, без значение дали е бизнес център, фитнес зала или друга, не може да съществува без вентилационна система и използването на спирални въздуховоди. От какво се произвеждат съвременните кръгли спиро тръби и техните предимства и недостатъци, какви са предлаганите от Чернев Клима продукти и достъпните им диаметри, къде намират приложение и какви са начините за монтиране? Все въпроси, вълнуващи всеки предприемач.

От какво са произведени

Основните особености на нашите въздуховоди са ниското тегло, позволяваща извършването на монтажа им, дори и при нестандартни условия. Те се отличават с високата си якост и устойчивост на агресивни влияния. Произвеждат се от поцинкована ламарина или неръждаема стомана с кръгли форми и различни диаметри. 

Въздуховодите от неръждаема стомана могат да бъдат спирално навити на машина, както и направени гладки на заварка.

Спирални въздуховоди, наричани и спироканали, се произвеждат от поцинкована ламарина. Те са спирално навити, което допринася за допълнителната якост на тръбите, позволявайки извършване на монтажни дейности с много по-малко скрепителни елементи. Използват се за изграждане на тръбопроводи и вентилационни инсталации за аспиратор и т.н. Спиралните въздуховоди са усукани от тънка поцинкована ламаринена лента, чиято дебелина е от 0,45мм до 1мм. Именно шевът, свързващ отделните ленти помежду им, съставя спираловидната структура на конструкцията, играейки ролята на засилващ здравината елемент.

Предимства и недостатъци

Често се налага изграждане на многометрови вентилационни инсталации, изискващи използването и полагането на десетки метри вентилационни канали. Използват се множество свързващи нипели и монтажни скоби на не повече от 1,2м разстояние. В противен случай, гладките въздуховоди с по-малко монтажни и крепежни скоби ще се деформират по фугите под натиска на собственото си тегло, което ще развали целостта и визията на инсталацията. 

При спиралните въздуховоди този проблем е изцяло решен, тъй като всяка спирала добавя допълнителна якост към конструкцията, позволявайки използване на стандартна дължина от 3 метра. Това осигурява:

  • Ускоряване на монтажния процес;
  • Спестяване на средства от покупката на повече скрепителни елементи, скоби и болтове;
  • Употребата им и за външен монтаж;
  • По-красива визия;
  • Изключителна лекота;
  • Намаляване нивата на шума;
  • Засилващ ефект на въздушните маси, именно поради своята спираловидна структура.

Сред недостатъците, можем да отбележим само това, че поради голямата дължина на спиралните въздуховоди, те са трудни и сложни за транспортиране до мястото за монтаж от лекотоварни автомобили.

Какви диаметри има

Диапазонът от диаметри на произвежданите и предлаганите от Чернев Клима спирални въздуховоди може значително да варира: от Ф80 до Ф1250. Сред най-използваните и предпочитани от клиентите ни са диаметрите от Ф125 до Ф450. Разбира се, при необходимост от точно определен диаметър, който е нестандартен и не е предвиден при фабричното производство, клиентът може да се възползва и от предлаганата опция за изработка по поръчка на конкретен размер.

При нас можете да се възползвате от налични диаметри: Ф80, Ф100, Ф125, Ф160 и т.н. до Ф450, като размерите от Ф500 до максимума Ф1250 се изработват по поръчка.

Приложение

Спиралните въздуховоди намират приложение и при изграждане на нефто- и газопроводи. В този случай, тези продукти играят ролята на протектор на вътрешната защитна обвивка. Те се използват в промишлените сгради и търговските центрове за изграждане на високоефективни вентилационни системи. Спироканалите още играят ролята на водачи на въздушната струя, отвеждайки я към точно определен изход навън. Намират приложение и в частните домове, индустриалните предприятия, бизнес и жилищните сгради, търговските центрове, многоетажните блокове и в малките селски вили.

Как се монтират

Най-често спиралните въздуховоди се монтират към стените, тавана и в пространствата между таванните ферми. При планиране и изграждане на метални вентилационни инсталации, първо трябва да се изясни дали ще се създава комбинация от тръби, образуващи система с общ изход или за всяка стая ще се реализира отделна независима мини-инсталация. Без значение кой от двата вида ще изберете, трябва да се спазват и следните правила: не по-малко от 0,1м разстояние на спиралните въздухопроводи от тавана, а до стените и други предмети – минимум 0,05м.

Монтажът обикновено се извършва за тавана чрез шпилки и скоби, използвани за фиксиране на спиралните въздуховоди. Шпилките трябва да се вземат в съответствие с диаметъра на тръбите, а в комбинация с тях се използват и каучукови уплътнения за абсорбиране на вибрациите. Благодарение на металните елементи, скобите се прикрепват към тавана чрез шпилка или друг механизъм, средната част се премахва, поставя се тръбата и частта се връща обратно, фиксирайки я чрез притегателен болт. 

За удължаване и снаждане на тръбите са предвидени специални нипели, редуктори за смяна на диаметъра, както и силикони за подобряване на херметичността на системата.

"Чернев Клима" е фирма производител

Като фирма с 30 годишно пазарно присъствие в отрасъла на климатичните и вентилационни системи, ние разполагаме с последно поколение модерни и технологично иновативни машини и оборудване за производство на спирални въздуховоди. Производствените ни бази са едни от най-големите и модерните в страната, което ни позволява осигуряване на голям производствен капацитет, прецизен контрол на качеството и максимална оптимизация на разходната част за предлагане на изгодни и достъпни цени на продуктите.

Като официален вносител на маркови климатични системи и термопомпи, Чернев Клима осигурява място за покупка на оборудване за охлаждане или отопление на дома от производителя, което гарантира най-високо качество и отлични оферти.

Последвайте ни в социалните мрежи